![Mikrofotografia nanodetektora glukozy](/media/lib/42/nanocube1-715b78eb465c4c5f1270b213039d3b85.jpg)
Nanotechnologiczny glukometr
25 stycznia 2009, 00:56Badacze z Uniwersytetu Purdue prezentują nanotechnologiczny implant pozwalający na pomiar poziomu glukozy we krwi. Urządzenie jest nie tylko wyjątkowo zminiaturyzowane, lecz także rekordowo czułe.
![](/media/lib/34/graphene_sheet-e30b4dc111c9a8b5adec605cc3c154e2.jpg)
Sposób na tani grafen
2 czerwca 2010, 11:56Grafen, który ma w przyszłości zmienić oblicze elektroniki, jest bardzo trudny w produkcji. Wkrótce może się to zmienić, dzięki najnowszym osiągnięciom zespołu z Rice University i Izraelskiego Instytutu Technologii Technion.
![](/media/lib/54/herbata-z-ciastkami-bada1954f379ea32e335708a9485215a.jpg)
Gorąca herbata lub kawa eliminuje MRSA z nosa
18 lipca 2011, 15:03Picie gorącej herbaty lub kawy nie dopuszcza do zasiedlenia jamy nosowej przez metycylinoopornego gronkowca złocistego (MRSA od ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus).
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Jak łączą się białko, pamięć i choroby psychiczne?
17 czerwca 2013, 11:20Prof. Alexei Morozov z Virginia Tech ustalił, w jaki sposób białko Rap1 kontroluje kanały wapniowe typu L (ang. L-type calcium channels, LTCCs). Struktury te odgrywają ważną rolę w formowaniu długotrwałych wspomnień, skądinąd jednak wiadomo, że u osób z ich mutacjami częściej diagnozuje się schizofrenię i chorobę afektywną dwubiegunową.
![](/media/lib/227/n-zywica-341e56f8686d4183420f92289c100796.jpg)
Pochodne kwasu żywicznego hamują nadmierną pobudliwość neuronów
10 września 2015, 06:26Żywica z drzew iglastych zawiera związki, które mogą pomóc w leczeniu padaczki.
![](/media/lib/92/n-olej-e25cfb04ce27aa4450f7d37fbb19974f.jpg)
Długa droga od składnika oliwy po kontrolę głodu
28 lipca 2017, 11:27"Kuzyn" składnika oliwy i czosnku może zaburzyć szlak sygnałowy głodu.
![](/media/lib/119/grantowiec-41b15d2f2e77abf6b40762fe52bfe9bb.jpg)
Urolityna A, związek o właściwościach przeciwstarzeniowych, pomyślnie przeszła testy na ludziach
18 czerwca 2019, 05:29Testy z udziałem ludzi pokazały, że urolityna A (UroA), metabolit wytwarzany przez bakterie jelitowe z polifenoli granatów i jagód, może spowalniać związany ze starzeniem proces utraty siły i spadku masy mięśniowej. Dzieje się tak, bo UroA wywiera korzystny wpływ na "fabryki" energetyczne komórek - mitochondria.
![](/media/lib/516/n-eksplozja-bfbc745cd4f82cbfb0e3f8e79441028e.jpg)
Uzyskane w wyniku eksplozji diamentowe termometry pozwolą mierzyć temperaturę żywej komórki
24 sierpnia 2022, 08:25Grupa japońskich naukowców z Kyoto University wykorzystała eksplozje do wyprodukowania... najmniejszych diamentowych termometrów, które można będzie wykorzystać do bezpiecznych pomiarów różnic temperatury w pojedynczej żywej komórce.
Ściereczka antyterrorystyczna
13 września 2006, 10:02Wygląda jak zwykła biała serwetka, ale pozory przecież często mylą. Wyprodukowano ją nie z bawełny czy papieru, ale ze specjalnych włókien polimerowych o rozmiarach 1/800 ludzkiego włosa. Ściereczkę wykrywającą bakterie i inne potencjalnie niebezpieczne biomateriały wytwarza się z kwasu polimlekowego (PLLA), uzyskiwanego z kukurydzy.
![© ABXlicencja: GNU FDL](/media/lib/25/1205919283_519306-5327378df8374d55fa2587313b98dbc0.jpeg)
Koks nic nie daje?
19 marca 2008, 09:26Hormon wzrostu (GH), przyjmowany przez wielu sportowców, by zwiększyć wydolność organizmu, nie tylko rujnuje wiele karier w efekcie afer dopingowych. Okazuje się także, że najprawdopodobniej... nie poprawia on w ogóle osiąganych przez nich wyników.